Característiques del centre

El centre d'esplai Lluís Maria Chanut és un servei educatiu de la Comunitat Cristiana de Sant Pere Claver del Clot vinculat a Càritas Diocesana de Barcelona, i més en concret al departament d'infància. L'esplai va néixer al Clot a petició de Càritas i per tant el centre està a disposició de l'ONG. El centre està federat també al Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans (MCECC).
           

Ubicació


El Centre no té destinat un espai físic concret per la seva identitat itinerant i canviant. Si bé l'esplai se situarà temporalment en un barri on Càritas consideri que necessita un atenció especial a nivell d'infància i joventut. Actualment el Centre d'Esplai duu a terme la seva activitat al Col.legi Lestonnac de Badalona, espais que cedeix la Companyia de Maria, al barri de Sant Roc.

El centre és, doncs un servei d'educació en el temps lliure dels infants i joves que ofereix l'Església de Barcelona a tota la societat.


Com que l'esplai depèn de Càritas, aquest pren un caràcter itinerant i anirà variant la seva situació física segons les demandes de la organització. La majoria de monitors i monitores pertanyen a la Comunitat Cristiana de Sant Pere Claver i tot i realitzar la tasca d'esplai en el lloc assignat per Càritas, aquest disposa d'una seu a l'escola jesuïtes del Clot per desar el material i facilitar la preparació de les activitats als monitors, que majoritàriament són de Barcelona. També té a la seva disposició un espai per a realitzar les reunions de grup, d'avaluació o coordinació. A l'esplai Chanut hi participen infants i adolescents d'entre sis i disset anys, que provenen de famílies amb un nivell socioeconòmic baix, amb risc de marginació social i sovint amb problemes de desestructuració familiar.

La tasca del centre és assistencial i educativa per als infants, sempre d'acord amb les necessitats del barri on s'intervingui. L'esplai acull, sobretot, a infants que vénen dels serveis socials de Càritas Diocesana i de l'ajuntament de Badalona, partint d'una realitat sòcio-comunitària similar en tots els infants. Tot i això hi ha infants que no són atesos per cap d'aquestes institucions, però que es considera que és necessari que hi participin, en aquest casos és Càritas qui s'encarrega de gestionar la sol·licitud.

Durant el curs escolar el centre ofereix els seus serveis els dissabtes al matí incloent així la oportunitat d'oferir esmorzar als infants. Per Setmana Santa i estiu l'esplai organitza colònies i campaments.

Els cursos que el centre ho considera oportú s'oferirà formació per als nois i noies que es vulguin incorporar com a monitors. En el seu defecte, els membres del consell coordinador asseguraran que els joves preparats per a comprometre's amb el Centre puguin iniciar un procés d'ajudants que finalitzi amb la implicació total a l'equip educatiu del Centre.